Onze ervaring leert dat dit vaak de rijgedrag parameters zijn waar mensen het langste aan werken om hoger te scoren. Daarom hier wat tips om sneller die 10 te halen!
Bochten rijden
Er zijn veel verschillende bochten die je als chauffeur tegenkomt. Hier zullen we kort verschillende bochten bespreken, en wat extra aandacht besteden aan de verkeerssituaties waar mensen vaak bochtenevents behalen en daardoor lager scoren.
Bochten met weinig zicht
Bij het inrijden van de bocht in de bovenstaande afbeelding kun je nog niet goed zien welke tegenliggers er aankomen. Daarom raden we aan bij het inrijden van dit soort bochten goed de bocht in te kijken om eventuele tegenliggers tijdig te zien aankomen. Verlies daar overigens het verkeer op de eigen rijstrook voor je niet uit het oog. In de bovenstaande afbeelding gaat het om een bocht naar links. Voor het insturen van linkerbochten raden we aan de as van de weg te volgen met je stuurbeweging (in dit geval de enkele witte streep in het midden van de weg). Op de volgende pagina bespreken we een ander soort bocht waar sprake is van weinig zicht.
In de bovenstaande afbeelding rijden we op een weg met twee rijrichtingen en willen we linksaf slaan. Het zicht wordt hier sterk belemmerd door de struiken aan de rechterkant. Om de bocht goed te kunnen maken is het belangrijk snelheid te minderen door bijvoorbeeld het gaspedaal tijdig los te laten, zo nodig te stoppen, en daardoor tijd te creëren om goed te kijken. Veel bochtenevents ontstaan namelijk omdat men met een te hoge snelheid de bocht in rijdt. Omdat dit een kruispunt betreft raden we aan vooral in de breedte te kijken. Begin daarbij recht voor je te kijken, dan links, recht voor je, rechts, en tot slot recht voor je. Herhaal dit tot het veilig is. Hiermee merk je tegenliggers sneller op omdat je blik hen ontmoet. Houdt hierbij ook rekening met eventuele fietsers die van achteren proberen in te halen. Tot slot is het belangrijk te zien dat dit een gelijkwaardig kruispunt betreft en verkeer dat van links komt, jou voorrang hoort te geven. Let wel op dat je die ook krijgt!
Zouden we in de bovenstaande situatie rechtsaf slaan, zorg dan dat je niet midden op de straat staat waar we uitrijden, maar zorg dat de auto al iets naar rechts gedraaid staat zodat fietsers niet de mogelijkheid hebben om in de dode hoek aan de rechterkant van de auto te komen. Hiermee voorkom je dat er onveilige situaties ontstaan, en maak je het voor jezelf makkelijker om af te slaan.
Bochten op gereguleerde kruispunten
Een eerste situatie waar we in de praktijk veel bochtenevents zien ontstaan is bij het wegrijden op een gereguleerd kruispunt. Er gebeurt op zo’n moment veel: het stoplicht springt op groen, je controleert of je kunt wegrijden, geeft gas en schakelt. Tot slot, het verkeer om je heen komt ook in beweging. Bij een bocht met meer banen is het dan ook belangrijk om in je eigen rijbaan te blijven. De belangrijkste tip die we hier kunnen geven is de volgende: voorkom dat je gas moet geven, moet remmen, of moet schakelen in de bocht. Zorg dat je voor de bocht op snelheid bent -afhankelijk van de bocht is rond de 20 km/u een redelijke snelheid voor een haakse bocht op kruispunten- en geef pas na de bocht gas om verder op snelheid te komen.
Rotondes rijden
Een tweede situatie waar we in de praktijk veel bochtenevents zien ontstaan is bij het rijden van de verschillende bochten op rotondes.
Een handige manier om rotondes te rijden is de volgende. Begin 200 meter voor de rotonde snelheid te minderen door zoveel mogelijk op de motor af te remmen, en bij een lage restsnelheid naar de juiste versnelling terug te schakelen. Hiermee zorg je dat je auto bij het oprijden van de rotonde de juiste snelheid heeft en in de juiste versnelling staat, en je je kunt richten op het verkeer om je heen.
Begin je goed zicht te krijgen op de rotonde, controleer dan of de rotonde meerdere rijstroken heeft. Controleer ook of deze fiets- en/of zebrapaden heeft. Gebruik voor deze controle de voor – links – voor – rechts kijktechniek die we bespraken op pagina 2. Heeft de rotonde meerdere rijstroken? Bepaal dan van tevoren welke rijstrook je moet kiezen om je route zo te kunnen vervolgen dat je niet stil hoeft te staan op de rotonde wegens verkeer op de rechterrijstrook van de rotonde.
Ben je vlak voor de rotonde, let dan naast de richtingaanwijzers ook op de stand van de wielen van de auto’s die op de rotonde rijden. Op basis daarvan zie je snel genoeg of auto’s de rotonde gaan verlaten. Rijd zodra het veilig kan, de rotonde op met een snelheid van ongeveer 20 km/u bij rotondes binnen de bebouwde kom. Deze snelheid heeft twee voordelen: je kunt op tijd remmen voor eventuele fietsers of voetgangers die voor je langs schieten bij het afrijden van de rotonde, en je voorkomt hiermee dat je bochtenevents haalt. Veel bochtenevents ontstaan namelijk doordat men met een te hoge snelheid een bocht rijdt.
Tot slot, Controleer bij het afrijden van de rotonde de dode hoek, zeker als er sprake is van een fiets- en/of zebrapad op de rotonde. Hiermee voorkom je aanrijdingen van voetgangers en fietsers die snel voor je auto langs schieten omdat zij voorrang hebben.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren