Werking van GPS-signaal

Gewijzigd op Thu, 10 Mar 2022 om 03:51 PM

Lees hier hoe het GPS-signaal van de de GPS auto tracker werkt

Met een GPS tracker in je auto weet je altijd waar je voertuig zich op dat moment bevindt. Een auto tracker kan van pas komen in het geval van diefstal of als controle middel van bedrijfsvoertuigen. De data die de GPS tracker van YesHugo kan uitlezen is erg sterk door het 4G signaal en betrouwbaar door het OBD systeem.

 

De afkorting GPS staat voor Global Positioning System. Je zou dit kunnen vertalen als een 'wereldwijd plaatsbepalingsysteem'. Dit systeem werkt doormiddel van satellieten die zich bevinden in een baan rondom de aarde. De radiogolven die verstuurd worden vanuit deze satellieten, worden vertaald naar coördinaten om zo de plaats te bepalen op de aarde. Overal ter wereld zijn deze te ontvangen. Het weer speelt hierbij geen rol. Dit betekent dat GPS je kan helpen bij het bepalen van je positie of het vinden van je locatie. 

 

Naast deze functie kan GPS, dankzij zijn rekencapaciteit, ook extra informatie geven, zoals (gemiddelde en maximum) snelheid, waarschijnlijke aankomsttijd, afgelegde afstand en nog veel meer, afhankelijk van de eigenschappen van de betreffende GPS. Al deze toepassingen kunnen worden ingedeeld in vijf categorieën: positioning, navigation, tracing, mapping en timing.

 

Positioning: De eerste en meest bekende eigenschap van GPS is de plaatsbepaling: waar ben ik? GPS kan precieze tweedimensionele informatie geven over een plaats en over hoogtes, ongeacht het weer. Op deze manier komt men tot de exacte plaatsbepaling van bv. gebouwen. GPS kan zelfs helpen om de exacte locatie van iemand in nood terug te vinden. 

 

Navigation: Weten waar je je bevindt is belangrijk, maar weten hoe je ergens anders kan komen is net zo belangrijk. GPS bepaalt de locatie van de huidige en gewenste positie en zelfs snelheid en richting. Op deze manier kan dit systeem in combinatie met informatie over de omgeving een route bepalen en navigeren. 

 

GPS is oorspronkelijk ontwikkeld voor de navigatie van schepen en vliegtuigen, dit vraagt uiteraard een grote nauwkeurigheid. Het is immers belangrijk om een schip door stormachtig weer naar de haven te brengen of om de juiste visplaats terug te vinden voor vissersboten. Door de precisie van GPS is het luchtverkeer veiliger geworden en vooral efficiënter. Met point-to-point navigation wordt ervoor gezorgd dat piloten niet van hun koers afwijken en op die manier wordt er ook minder brandstof verbruikt. 

 

Tracking: Met navigatie vind je de weg van de ene plek naar de andere, dan volgt tracking alles op terwijl je je verplaatst. Hiermee bedoelen we het signaleren van een vrachtwagen die in de file staat, berekenen welke bus het snelst op jouw bestemming zal zijn of welke ambulance het snelst hulp kan bieden. Zo kan een taxibedrijf bijvoorbeeld uitzoeken met tracking welke route het efficiëntst is en welke taxi het snelst bij de klant kan zijn om zo tijd en geld te sparen. 

 

Mapping: GPS kan elk detail van een voor ons onbekende wereld bekend maken door het in kaart te brengen. We denken hier aan het in kaart brengen van bergen, rivieren, bossen, gebouwen, straten, … Zelfs de locatie van specifieke diersoorten, allerlei planten en gesteenten tot zelfs afval kan in kaart gebracht worden met GPS. 

 

Timing: We gebruiken tijd op drie verschillende manieren: tijd vertelt ons wanneer iets gebeurd, het helpt ons om een schema uit te bouwen en alles mooi volgens dat schema te laten verlopen en met tijd kunnen we meten hoelang alles duurt. Elke GPS-satelliet is uitgerust met meerdere atomische klokken die samen met het GPS-signaal de exacte tijd meesturen. De GPS-ontvangers op aarde ontvangen deze signalen en stellen hun tijd hierop af. Tijd wordt zo tot op één miljardste van een seconde gemeten. 

 

De GPS auto tracker van YesHugo is aan te sluiten via een OBD connector, deze kan zeer simpel en snel geïnstalleerd worden.


In zo goed als alle auto's zit er een OBD-poort dichtbij het stuur ingebouwd, waarin de OBD GPS tracker aangesloten kan worden. Weet je niet precies waar die zit? Wij hebben het vast voor je uitgezocht, bekijk het hier

 

Meer informatie over de OBD-informatiestromen lees je hier. << link naar artikel >>


 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren